Hartcoherentie oud

Meer balans in je autonome zenuwstelsel

Gezonder door hartcoherentie
Lagere bloeddruk, beter slapen, effectiever communiceren, beter concentreren en presteren: dat zijn voorbeelden van effecten die mensen ervaren die twee maanden hun hartcoherentie hebben getraind. Wetenschappelijk onderzoek toont vele positieve effecten aan.

Stress verminderen
Jouw hart heeft een centraal regelende functie in je lichaam. Stress en blokkerende emoties veranderen je hartritme en je hele systeem heeft daar last van. Bij hartcoherentietraining leer je dat je stress kunt managen. Hoe je oude pijn, bijvoorbeeld door een trauma, kunt verwerken als dat nodig is. En daarmee kunnen oude blokkerende patronen verdwijnen.

Hoe het werkt
Door je adem te koppelen aan je hartritme, creëer je een golfbeweging. Daardoor wordt je hartritme coherent. Veel van je lichaamsfuncties werken in zo’n golfbeweging, cyclisch en ritmisch. Hartcoherentie is de ‘balansstaat’ van het autonome zenuwstelsel waarin je je prettig en veilig voelt en loskomt van angst, spanning en stress. Je autonome zenuwstelsel stuurt veel processen aan in je lichaam die profiteren van die balans, zoals je stofwisseling, hormoonhuishouding, hartslag en bloeddruk. Dus met het verbeteren van je balans verbeter je ook je gezondheid.

Persoonlijke frequentie
Iedereen heeft een persoonlijke ademfrequentie waarmee zijn of haar hartcoherentie optimaal kan worden bereikt. Gemiddeld is dat een frequentie van 6 ademhalingen per minuut (=F6), waarbij de uitademing langer is dan de inademing (gemiddeld 1,5 x).
Een optimale ademfrequentie:
– geeft een gevoel van balans: alertheid en tegelijkertijd ontspannen
– geeft een maximale amplitude in hartritme-variatie (HRV)

Meetapparatuur
Met biofeedbackapparatuur kun je zien wat je hartritme-variatie is en bij welke ademfrequentie jij hartcoherentie kunt bereiken. En je kunt zien en ervaren wat verschillende omstandigheden met je hartritme doen.

Trainingsperiode
Tijdens de trainingsperiode van acht weken oefen je minimaal drie keer per dag om de hartcoherentie onder de knie te krijgen. Naarmate je vaker traint, houdt het effect langer aan. Daarna is het belangrijk dat je blijft trainen. Inmiddels kun je hartcoherentie op veel momenten toepassen: tijdens een vergadering bijvoorbeeld, of wachtend voor de kassa.

Persoonlijke sessie of workshop
In een persoonlijke sessie van 1 – 1,5 uur bepalen we met biofeedbackapparatuur jouw persoonlijke ademfrequentie waarmee je zelf kunt gaan trainen aan de hand van een app die we op jouw ademfrequentie instellen. Ook kijken we naar je adembewustzijn en welke oefeningen het beste bij jou passen om dat te verder te ontwikkelen.
De prijs voor de sessie is 75 Euro. 

Wil je eerst meer weten over hartcoherentie?  Geef je dan op voor een workshop hartcoherentie.