Meting Omega 3 index

Meting Omega 3 index

Goede vetten belangrijk voor gezonde cellen

Ons lichaam heeft vetten nodig als bouwstenen voor cellen en weefsels, voor allerlei stofwisselings- en communicatieprocessen, voor het immuunsysteem én als energiebron.

Belangrijk is dat wordt gekozen voor de juiste soorten vetten, maar ook de onderlinge verhouding is van belang. Een tekort aan een bepaald vetzuur kan de celstofwisseling en -communicatie verstoren. Dit kan leiden tot chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er vetzuren die niet bijdragen aan een gezonde cel: de kunstmatig geproduceerde transvetten. Een gezonde cel bevat een goede verhouding tussen omega 3 en 6, omega 7 en 9 én verzadigd vet. Vooral de verhouding tussen omega 3 en 6 is erg belangrijk. Het lichaam kan deze niet zelf aanmaken en men moet deze dus via de voeding binnen krijgen. 

Veel voeding bevat te veel linolzuur
Overbewerkte voeding bevat veel linolzuur en arachidonzuur, beide zijn  omega 6-vetzuren. Doordat verzadigd vet ooit is gedemoniseerd en afgedaan als ongezond, is het door de voedingsindustrie vervangen door (goedkope) plantaardige oliën die veel linolzuur bevatten zoals zonnebloemolie, maisolie, sojaolie en arachide (pinda)olie. Deze oliën worden nu in heel veel producten gebruikt: margarines, sauzen en in veel kanten-klaarproducten. De consumptie van omega 3 is echter sterk teruggelopen, omdat minder producten uit de zee worden gegeten, maar ook omdat vlees uit de vleesindustrie en vis uit de viskwekerijen minder omega 3 bevatten dan 50 jaar geleden.

Immuunsysteem
Omega 3 en 6 vormen weefselhormonen (eicosanoïden), die een belangrijke rol vervullen in het immuunsysteem. Vetzuren afkomstig uit linolzuur en arachidonzuur (omega 6) werken ontstekingsbevorderend en zijn het lichaam van dienst bij het begin van een ontstekingsreactie, als het immuunsysteem in actie moet komen. De weefselhormonen gevormd door omega3-vetzuren werken ontstekingsremmend, belangrijk voor
het stoppen van de ontstekingsreactie op het moment dat het immuunsysteem de klus heeft geklaard.

Onbalans in vetzuren
Veel mensen hebben een overschot aan ontstekingsbevorderende omega 6-vetzuren en een tekort aan ontstekingsremmende omega 3-vetzuren. Een continu aanbod van ontstekingsbevorderende vetzuren in combinatie met hoge glucose- en insulinespiegels, inactiviteit en (te) veel stress leidt tot een continue activiteit van het immuunsysteem. Hierdoor kan een breed scala aan chronische ziekten ontstaan zoals hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten, luchtwegaandoeningen, neurologische aandoeningen en gewrichtsklachten.

Test je vetzuurbalans met de Omega 3-index
Deze test meet de aanwezigheid en hoeveelheid van de vetzuren: omega 3, omega 6, omega 7, omega 9, verzadigd vet en transvetten in rode bloedcellen . Uit de rapportage kan worden afgeleid waar bijsturing nodig is om weer tot een goede samenstelling te komen, zodat de kwaliteit van de celwand kan verbeteren en het zelfherstellend vermogen van het lichaam kan worden gestimuleerd.

Heb je interesse in de test?
De test koste 69,95 en is eenvoudig thuis af te nemen volgens dit instructiefilmpje. Binnen twee weken ontvang je een uitgebreide rapportage. Heb je interesse? Stuur dan een e-mail naar mirjam@hartexperts.nl