Meting Omega 3 index

Omega3index_WHC_NL_Compleet-scaled

Geeft je inzicht in je vetzuurbalans

Goede vetten belangrijk voor gezonde cellen

Ons lichaam heeft vetten nodig als bouwstenen voor cellen en weefsels, voor allerlei stofwisselings- en communicatieprocessen, voor je immuunsysteem én als energiebron.

Belangrijk is dat je kiest voor de juiste soorten vetten, maar ook de onderlinge verhouding is van belang. Een tekort aan een bepaald vetzuur kan je celstofwisseling en -communicatie verstoren. Dit kan leiden tot chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er vetzuren die niet bijdragen aan een gezonde cel: de kunstmatig geproduceerde transvetten. Een gezonde cel bevat een goede verhouding tussen omega 3 en 6, omega 7 en 9 én verzadigd vet. Vooral de verhouding tussen omega 3 en 6 is erg belangrijk. Je lichaam kan deze niet zelf aanmaken en je moet deze dus via de voeding binnen krijgen.

Veel voeding bevat te veel linolzuur
Overbewerkte voeding bevat veel linolzuur en arachidonzuur, beide zijn  omega 6-vetzuren. Doordat verzadigd vet ooit is gedemoniseerd en afgedaan als ongezond, is het door de voedingsindustrie vervangen door (goedkope) plantaardige oliën die veel linolzuur bevatten zoals zonnebloemolie, maisolie, sojaolie en arachide (pinda)olie. Deze oliën worden nu in heel veel producten gebruikt: margarines, sauzen en in veel kanten-klaarproducten. De consumptie van omega 3 is echter sterk teruggelopen, omdat minder producten uit de zee worden gegeten, maar ook omdat vlees uit de vleesindustrie en vis uit de viskwekerijen minder omega 3 bevatten dan 50 jaar geleden.

Immuunsysteem
Omega 3 en 6 vormen weefselhormonen (eicosanoïden), die een belangrijke rol vervullen in je immuunsysteem. Vetzuren afkomstig uit linolzuur en arachidonzuur (omega 6) werken ontstekingsbevorderend en zijn je lichaam van dienst bij het begin van een ontstekingsreactie, als je immuunsysteem in actie moet komen. De weefselhormonen gevormd door omega3-vetzuren werken ontstekingsremmend, belangrijk voor het stoppen van de ontstekingsreactie op het moment dat je immuunsysteem de klus heeft geklaard.

Onbalans in vetzuren
Veel mensen hebben een overschot aan ontstekingsbevorderende omega 6-vetzuren en een tekort aan ontstekingsremmende omega 3-vetzuren. Een continu aanbod van ontstekingsbevorderende vetzuren in combinatie met hoge glucose- en insulinespiegels, inactiviteit en (te) veel stress leidt tot een continue activiteit van het immuunsysteem. Hierdoor kan een breed scala aan chronische ziekten ontstaan zoals hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten, luchtwegaandoeningen, neurologische aandoeningen en gewrichtsklachten.

Test je vetzuurbalans met de Omega 3-index
Deze test meet de aanwezigheid en hoeveelheid van de vetzuren: omega 3, omega 6, omega 7, omega 9, verzadigd vet en transvetten in rode bloedcellen . Uit de rapportage kan worden afgeleid waar bijsturing nodig is om weer tot een goede samenstelling te komen, zodat de kwaliteit van de celwand kan verbeteren en het zelfherstellend vermogen van het lichaam kan worden gestimuleerd.

Heb je interesse in de test?
Voor klanten van HartExperts kost de test 82,75. Dit is inclusief een telefonische toelichting op de rapportage  die je rechtstreeks van het laboratorium ontvangt.  De bloedtest  is eenvoudig thuis af te nemen volgens dit instructiefilmpje.

Heb je interesse? Neem dan contact met mij op.

Maak een afspraak