“In het ziekenhuisbed kon ik niets. Alleen ademen, denken, fantaseren en visualiseren. Ik visualiseerde mijn leven ná mijn hartstilstand, zo mooi mogelijk. In gedachten wandelde ik, fietste ik, danste ik. Die beelden en de adem- en energie oefeningen versterkten mijn veerkracht. Ze leverden een belangrijk aandeel aan mijn herstel.”

Dit ben ik

Ik ben een HartExpert

Toen ik 2010 - ik was toen 49 jaar -  een hartinfarct en 3 hartstilstanden kreeg stond mijn wereld even op zijn kop. Dankzij de adequate hulp van mijn man en zorgverleners heb ik het overleefd. Dankzij mezelf en iedereen die mij ondersteunt in mijn proces heb ik het best haalbare eruit gehaald. Ik ben nu 62 en voel me gezond en vitaal. Kan alles doen wat ik wil en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik ben mijn eigen HartExpert.

Eigen verantwoordelijkheid

Mijn uitgangspunt is dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn leven, mijn (hart)gezondheid en geluk. Niemand anders kent mij zo goed als ik zelf. Ik ben zeer dankbaar voor de zorgprofessionals, therapeuten en leraren die zo nu en dan een stukje van mijn pad met mij meelopen. Hun adviezen zijn heel waardevol maar uiteindelijk bepaal ik zelf wat ik ermee kan en doe.

Waarom?

We zijn allemaal anders: ik ben niet jij en jij bent niet ik. Dat betekent dat wat past bij mij niet persé bij jou past. Kijk maar eens hoe verschillend we reageren op bijvoorbeeld voeding en medicatie. Aan ‘wetenschappelijk bewijs’ hecht ik om die reden minder waarde.  Voor mij is het veel belangrijker hoe iets ‘voelt’. Uiteraard wél gebaseerd op gedegen kennis en kunde maar uiteindelijk voel ik zelf of het goed is voor mij. Het heeft me gebracht waar ik nu sta; gezond, fit en dankbaar. Dat gun ik iedereen. Daarom begeleid ik graag mensen die zich herkennen in mij.

Waarom?

We zijn allemaal anders: ik ben niet jij en jij bent niet ik. Dat betekent dat wat past bij mij niet persé bij jou past. Kijk maar eens hoe verschillend we reageren op bijvoorbeeld voeding en medicatie. Aan ‘wetenschappelijk bewijs’ hecht ik om die reden dan ook minder waarde. Voor mij is het veel belangrijker hoe iets ‘voelt’. Uiteraard wél gebaseerd op gedegen kennis en kunde maar uiteindelijk voel ik zelf of het goed is voor mij. Het heeft me gebracht waar ik nu sta; gezond, fit en dankbaar. Dat gun ik iedereen. Daarom inspireer en begeleid ik graag mensen die zich herkennen in mij.

Gedegen opleiding

Ik vind ervaringsdeskundigheid niet voldoende toereikend om anderen verantwoord te begeleiden. Daarvoor is ook een gedegen opleiding cruciaal.

Ruim voor mijn hartstilstand was ik naast communicatiespecialist bij een multinational yogadocent. Ik had de kennis en ervaring uit de vierjarige beroepsopleiding yoga & wijsbegeerte geïntegreerd in mijn dagelijks leven. Daaruit putte ik de veerkracht en energie die me hielp om te herstellen na het infarct.

Voor gedegen medische kennis én om een goede gesprekspartner te zijn voor iedereen met wie ik werk en samenwerk heb ik het diploma medische basiskennis (HBO) behaald.

Om het coachvak goed te leren, heb ik me verder ontwikkeld tot gediplomeerd stresscounselor en gecertificeerd hartcoherentiecoach.

Omdat het goed en functioneel voeden van onze cellen, weefsels en organen van groot belang is voor het stimuleren van het zelfhelend vermogen van ons lichaam heb ik me eveneens opgeleid tot orthomoleculair epigenetisch therapeut.

Door mijn yoga en ademwerk word ik me meer en meer bewust van mijn eigen levensenergie. Dat maakte dat ik eerder al reiki 1 en reiki 2 volgde. Ik ervaar dagelijks de helende werking van deze energie. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij op dit moment hierin verder te ontwikkelen middels een opleiding tot energetisch therapeut.

Breder bijdragen Hartstichting & Benefit consortium

Het is mijn missie dat mensen geen hart- en vaatziekten meer krijgen. En dat mensen ervoor kiezen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun (hart)gezondheid. Dat maakt dat ik graag meedenk en -werk aan preventie en beter beleid. Daarom was ik vrijwilliger bij de Hartstichting voor de begeleidingscommissie voor de onderzoeksagenda 2015. En daarom heb ik ja gezegd toen de stuurgroep van het Benefit consortium me vroeg of ik deel wilde uitmaken van het stakeholders commissie. Het Benefit consortium is een initiatief van de Universiteit Leiden, het doel is om een gezonde leefstijl aantrekkelijker te maken. Het gezondheidsportaal staat inmiddels en het project is in juni 2023 afgesloten.

Lees meer persoonlijke verhalen Lees meer persoonlijke verhalen

Brug tussen reguliere en complementaire zorg

Met mijn werk wil ik een brug bouwen tussen de reguliere en complementaire zorg op basis van gelijkwaardigheid. Samen bouwen aan een duurzaam zorgsysteem. We kunnen elkaar zo goed aanvullen. Profiteren van beide kwaliteiten: het lijkt me geweldig als dat meer gemeengoed is!