Wat je kunt leren van spijsverteren

spijsvertering

Een goede spijsvetering is belangrijk voor je  algehele gezondheid.

Spijsverteringsklachten komen helaas veel voor. En steeds meer onderzoeken laten een relatie zien tussen een slechte spijsvertering en het onstaan van veel (chronische) ziektes.

Loop jij ook met spijsverteringsklachten rond? Of het nu gaat om een opgeblazen gevoel na het eten, winderigheid, te harde of te zachte ontlasting, een trage stoelgang. 

Zelf heb ik jaren gedacht dat ik gezond at  en dat mijn spijsvertering ‘normaal’ was omdat ik niet anders gewend was.  Zo heb ik  langdurig signalen genegeerd. Maar 4-5 keer in de week ontlasting is niet normaal, weet ik nu.

Tijdens mijn opleidingen kreeg ik kennis aangereikt die mij nieuwe inzichten gaven in mijn lichamelijke klachten en ongemakken. Ik heb mijn voedingspatroon aangepast en dat heeft mij veel gebracht; minder buikvet, mooie cholesterolwaarden, minder droge huid, gezond tandvlees, een veel betere stoelgang, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat gun ik jou ook!

Wil je meer weten over voeding en spijsvertering? In de e-learning van HartPatiënt naar HartExpert De Basis bespreek ik de basis hiervan. In een persoonlijk behandelplan komt het geheel op maat aan bod.