Ik at best gezond, dacht ik….

HartExperts – Mirjam Ruigrok

Eerder schreef ik dat stress voor een belangrijk deel de oorzaak was geweest van mijn hartinfarct in 2010. Eén van de stressoren voor mijn lichaam was verkeerde voeding.

Alleen zag ik dat toen anders….
Ik at geen vlees, wel vis, zo’n 200-300 gram groenten, 2-3 stuks fruit, lightproducten en margarines ‘goed voor hart en bloedvaten’, olijfolie om in te bakken, voldoende zuivel en volkoren granen, twee koekjes per dag en af en toe een snack. Heel aardig dus volgens de toenmalige richtlijnen.

Best oké toch?

En mijn spijsvertering..
Tja… die was redelijk normaal. Zeker bij vroeger vergeleken. Toen ging ik soms dagen niet voor de grote boodschap. Nu ging ik toch wel een keer of 4/5 per week. Maar als ik dan moest….dan moest ik ook gelijk pfff..

Maar dat was voor mij dus normaal…

Mijn zoektocht
In mijn zoektocht naar ‘verantwoord minder medicatiegebruik’ besloot ik te onderzoeken of ik mijn cholesterol ook met aanpassingen in mijn voeding omlaag kon krijgen. Dat is gelukt! Maar met de geweldige bijkomstigheid dat ook mijn buikomvang 6 cm is verminderd en mijn stoelgang enorm is verbeterd. Ik produceer nu prachtige ‘sigaren’. Ik had werkelijk geen idee dat dit mogelijk was.

Mijn huidige voedingspatroon
Dat ziet er nu dus anders uit. Zoveel mogelijk pure voeding. Zo’n 400-600 gram groenten, 2 stuks fruit, kiemen, boter, olijfolie, vis(olie), eieren, noten en zaden, met mate volkorengranen, volle zuivel en zo nu en dan een klein beetje biologisch vlees.

Wat ik nu weet
Dat ik me lange tijd heb laten misleiden door de voedingsindustrie.

Dat die voeding stress veroorzaakte voor mijn lichaam.

Dat ik waarschijnlijk lange tijd met een ‘lekkende darm’ heb rondgelopen zonder dat ik me daarvan bewust was.

Dat een ‘lekkende darm’ laaggradige ontstekingen veroorzaakt.

Dat de relatie laaggradige ontstekingen en hart- en vaatziekten steeds duidelijker wordt!

Dat ik met de juiste voeding het zelfhelend vermogen van mijn lichaam heb gestimuleerd.

Dat ik blij en dankbaar ben dat mijn lichaam heel veel zelf kan en regelt!

Het is mijn missie dat mensen geen hart- en vaatziekten meer krijgen. Zich net als ik een HartExpert gaan voelen. Daarom wil ik mijn kennis en ervaring met zoveel mogelijk mensen delen. Via de e-learning die nu in de pilot-fase is.

En natuurlijk kan je ook bij mij terecht voor een 1-op 1 sessie.

Meer weten? Neem contact met mij op