Wie is Mirjam

Wie is Mirjam

Mirjam Ruigrok, initiatiefnemer van Hartexperts

“In het ziekenhuisbed kon ik niets. Alleen denken en ademen, fantaseren en visualiseren. Ik visualiseerde mijn leven ná mijn hartstilstand, zo mooi mogelijk. In gedachten wandelde ik, fietste ik, danste ik. Die beelden en de adem- en energieoefeningen versterkten mijn veerkracht. Ze hebben me geholpen om te herstellen.”

Veerkracht bepaalt je ervaring
Na mijn hartstilstand in 2010 ben ik goed hersteld. Dankzij de goede zorg, met medicatie, maar ook door mijn eigen veerkracht. Daar ben ik enorm dankbaar voor. In die periode, en daarna, heb ik gemerkt hoe bepalend mijn veerkracht was. Veerkracht bepaalt hoe je de gebeurtenissen in je leven ervaart. Hoe je omgaat met stress, tegenslagen en ziekte. Hoe je je zelfhelend vermogen kunt stimuleren.

 Coach
Sindsdien heb ik me geschoold om mensen met (risico voor) hart- en vaatziekten te kunnen begeleiden om hun vitaliteit en veerkracht te vergroten en het zelfhelend vermogen van hun lichaam te stimuleren. Ik adviseer en coach vanuit verbinding, vertrouwen en zorgvuldigheid. In de coaching groeit jouw intrinsieke motivatie om duurzaam aan je vitaliteit en veerkracht te bouwen.

Ervaringsdeskundige
Na mijn eerste herstel was voor de reguliere zorg het ‘probleem’ opgelost. Maar waarom was mijn hart ziek geworden? Wat kon ik zelf doen om ervoor te zorgen dat ik echt ‘beter’ zou worden? De revalidatiezorg sloot niet aan bij mijn behoefte. Ik vond mijn weg naar beter worden in het bouwen aan mijn vitaliteit en veerkracht, en merkte dat dat verder gaat dan gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning.  Ik heb geleerd hoe ik het zelfhelend vermogen van mijn lichaam kan stimuleren.  Mijn conditie is inmiddels 204%. De pompkracht van mijn hart is flink verbeterd en ik heb veel minder medicijnen nodig. En het allerbelangrijkst: ik voel me écht beter.

Gedegen opleiding
Ik vind ervaringsdeskundigheid niet toereikend om anderen verantwoord te begeleiden. Daarvoor is een gedegen opleiding cruciaal:
– Al ruim voor mijn hartstilstand was ik -naast communicatiespecialist bij een multinational- yogadocent. Ik had de kennis en ervaring uit de vierjarige beroepsleiding yoga & wijsbegeerte geïntegreerd in mijn dagelijks leven. Daaruit putte ik de veerkracht en energie die me hielp om te herstellen na het infarct.
– Om het coachvak goed te leren, heb ik me verder ontwikkeld tot gediplomeerd stresscounselor en gecertificeerd hartcoherentiecoach.
– Voor gedegen medische kennis én om een goede gesprekspartner te zijn voor iedereen met wie ik werk en samenwerk heb ik het diploma medische basiskennis (HBO) behaald.
– Omdat het goed en functioneel voeden van onze cellen, weefsels en organen van groot belang is voor het stimuleren van het zelfhelend vermogen van ons lichaam heb ik me eveneens opgeleid tot  orthomoleculair  epigenetisch therapeut.
Op dit moment volg nog steeds veel bijscholingen.  De kennis op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde neemt dagelijks toe.  Heerlijk om me daar steeds verder in te verdiepen en te bekwamen.

breder beïnvloeden: Hartstichting en Benefit consortium
Het is mijn missie dat mensen geen hart- en vaatziekten meer krijgen. Dat maakt dat ik graag meedenk en -werk aan preventie en beter beleid. Daarom was ik vrijwilliger bij de Hartstichting voor de begeleidingscommissie voor de onderzoeksagenda 2015. En daarom heb ik ja gezegd toen de stuurgroep van het Benefit consortium me vroeg of ik deel wil uitmaken van het users committee. Het Benefit consortium is een initiatief van de Universiteit Leiden, het doel is om een gezonde leefstijl aantrekkelijker te maken.

Brug tussen reguliere en complementaire zorg
Met mijn werk wil ik een brug bouwen tussen de reguliere en complementaire zorg op basis van gelijkwaardigheid. We kunnen elkaar zo goed aanvullen. Profiteren van beide kwaliteiten: het lijkt me geweldig als dat meer gemeengoed is!