Meting vaatelasticiteit
Vaatstijfheid, wat houdt dat in?
Stijfheid van bloedvaten is een van de eerste te detecteren tekenen van veranderingen in de vaatwand. Verschillende studies tonen aan dat een verhoogde vaatwandstijfheid een onafhankelijke voorspeller is van onder andere hart- en vaatziekten.
Vaatstijfheid (arteriosclerose) ontstaat door veranderingen in de structuur van de vaatwand in de slagaderen. Dit is onder andere een gevolg van minder elastine, verharding van de gladde spiercellen en de afzetting van calcium-zouten. De afzetting van calcium in de vaatwand – ook wel bekend als aderverkalking- is één van de belangrijkste oorzaken van vaatstijfheid.
Door je vaatelasticiteit te laten meten weet je wat de status is en kan je in veel gevallen met de juiste maatregelen je vaatkwaliteit verbeteren. Wetenschappelijke onderzoeken tonen dat aan.
De meting
De meting wordt uitgevoerd met de Stiffnograph die de kwaliteit van de grote bloedvaten meet via de microcirculatie in de vinger. De StiffnoGraph beoordeelt de kwaliteit van de bloedvaten op basis van de ‘Stiffness-score’ 1 – 6. Zie hier een filmpje over de meting.
Indirect kan je hiermee de status van je vitamine K-gehalte in je lichaam evalueren, een methode uitgewerkt door Cees Vermeer – Professor van het Cardiovascular Research Institute Maastricht, University van Maastricht en CEO van VitaK.
Bij de meting krijg je ook informatie over het zuurstofgehalte in je bloed (Oximeter) en je hartritme.
Meest bekende risicofactoren van vaatstijfheid (arteriosclerose)
- Vitamine K-tekort
- Vitamine D-tekort
- Leeftijd
- Roken
- Overgewicht
- Tekorten aan vitamines C, A, B12 en E
- Verhoogd cholesterol (§II.17)
- Hoog suikergebruik
- Diabetes
- Chronisch nierlijden
- Hoge bloeddruk
Leeftijd, Roken en vitamine K-tekort hebben volgens Professor Cees Vermeer de grootste invloed op de vaatstijfheid.
De meeste van de risicofactoren versterken elkaar. Als bijvoorbeeld personen met vitamine K-insufficiëntie een 3 maal verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten, en rokers hebben ook een 3 maal verhoogd risico, terwijl iemand met diabetes een 2 maal hoger risico heeft, dan is de totaalsom voor iemand met alle drie deze risicofactoren niet een risico van 3+3+2=8, maar een 3x3x2=18 maal verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Meer informatie of meting aanvragen?
De prijs van een meting bedraagt 30,00 Euro. Dit is inclusief een voedingsadvies hoe je je vaatelasticiteit kunt verbeteren. Voor klanten die een behandeltraject volgen bij HartExperts is de meting gratis. Bij hoge waarden wordt te allen tijde doorverwezen naar een arts.
Wil je meer weten over vaatelasticiteit of wil je een meting aanvragen? Dat kan door een berichtje te sturen naar mirjam@hartexperts.nl .